Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

Alkotóműhely 2021 Alkoss és fejlődj Szóládon, több mint egy héten keresztül, a legtehetségesebb kortárs művészekkel! Jelentkezem Teljes költségtérítés a kiválasztott művészeknek A több mint egy hét során a művészek folyamatosan dolgoznak az alkotásaikon, ihletet merítve és együttműködve művésztársaikkal. Az Alkotóműhely tematikáját minden évben az adott év Művészeti Mentorával közösen alakítjuk ki.
100

Költségtérítés

Az Alkotóműhelyről

A Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely az Alapítványunk fő programja, melyet első alkalommal 2018-ban szerveztünk meg. Célunk, hogy az Alkotóműhely magas színvonalú szakmai közeget, valamint zavartalan és nyugodt körülményeket biztosítson a jelentkező művészeknek ötleteik megvalósításához. Az elmúlt évek során több mint harmincöt tehetséges művész alkotott nálunk. Minden évben sokszoros túljelentkezés nehezíti meg a független szakmai zsűri feladatát a jelentkezett művészek kiválasztásában.

 

Az Alkotóműhely munkáját és a művészek alkotó tevékenységét egy már elismert, sikeres kortárs művészeti mentor segíti. A művészeti mentor segítő és támogató, a művészek saját ötleteinek megvalósításában segít – amennyiben a művész szeretne élni a lehetőséggel.

A művészek sok esetben az Alkotóműhelyen találkoznak egymással először személyesen. Az Alkotóműhely ideje alatt az alkotás mellett szakmai, valamint közösségi programokat is szervezünk, melyekre az egyes témakörök elismert szakértőit hívjuk el előadónak. Mindemellett közös beszélgetések, tábortűz, akár közös bográcsozás segíti a kikapcsolódást.

 

Az Alkotóműhely kialakításában fontosnak tartjuk a magas minőséget, mind a szervezés, mind a megvalósítás és az edukáció területén. Szeretnénk elérni, hogy művészeink amelett, hogy jól érzik magukat és teret engedhetnek kreativitásuknak, lehetőségük legyen megismerni  hasonló művésztársakat , vagy akár üzleti kapcsolatokat is kialakíthassanak, amely hozzásegítheti őket egy  jövőbeni együttműködéshez a partnereinkkel, támogatóinkkal. 

2018 óta

megrendeztünk

3

alkotóműhelyt

több mint

100

jelentkező

alkotott

35

művész

Szólád, egy tökéletes hely az alkotáshoz

Az Alkotóműhely helyszíne Szólád, egy kicsivel több mint 500 lakosú település, öt kilométerre a Balaton déli partjától. Ez az idilli környezet tökéletes közeget teremt a szabad alkotáshoz.

Művészeti Mentor 2021

Fotó: Szombat Éva

Batykó Róbert

Batykó Róbert 2005-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Jelenleg a Pécsi Tudományegyetem DLA képzésén vesz részt. Festészete elismeréseként 2007-ben megkapta a Strabag-díj alkotói támogatását, 2008 és 2011 között a Derkovits Gyula Ösztöndíjat, 2010-ben jelölték az Aviva Művészeti Díjra, 2011-ben megnyerte a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. Hosszabb ideig élt és dolgozott Hollandiában. 2007 óta művei megjelentek az acb Galéria mellett, minden nagyobb magyar intézményben a Ludwig Múzeumtól a Magyar Nemzeti Galérián át a debreceni MODEMig. 2017-ben megkapta Hungary Emerging Díjat, művei New Yorkban és Miamiban is kiállításra kerültek.

Tematika:
Festészet a technológia és az információ korában.
Hogyan viszonyulhat a festészet, mint alapvetően analóg műfaj a 21. század kihívásaihoz? A ma élő művészek számára az inspiráció sok esetben a virtuális térből érkezik és gyakran lelhetőek fel popkultúrális utalások a képi motívumok között. Hogyan fordíthatók le ezek az anyagtalan, vagy rendkívül sík felületeken jelentkező látványok a festészet nyelvére? Hogyan gondolhatjuk újra a rajzolás, a formaképzés, a felületképzés vagy a színkeverés metodikáit?
A művésztelepen ezekre a kérdésekre keressük a választ egyfelől gyakorlati úton, másfelől hazai és nemzetközi kortárs festészeti példák bemutatásával.

Programok

Az Alkotóműhely során a művészek számára számos programot igyekszünk biztosítani: Mentor támogatás az Alkotóműhely ideje alatt, szakmai beszélgetések és előadások a művészekkel, szórakoztató programok, közös tábortűz és bográcsozás, nyílt műhelymunka, közös kiállítás.

Mentor program

A tábor során biztosítjuk a művészeknek a magas szintű szakmai vezetői támogatást elismert, már sikeres hazai kortárs művész(ek) bevonásával. A tavalyi évben első alkalommal egy hazai kortárs művész, Kondor Attila töltötte be ezt a pozíciót.
Mentoraink segítenek szakmai és karrierrel kapcsolatos kérdésekre válaszolni, számos tanáccsal járulnak hozzá a művészek további sikereik eléréséhez

Közös programok

A közös programokon való részvétel minden művész számára opcionális. Az elmúlt évek során számos barátság és hosszú távú szakmai kapcsolat alakult ki a tábortűz körül, bográcsozás, vagy egymás szakmai munkásságának a megismerése közben.

Kiállítás

A több, mint egy hétig tartó alkotómunkát kiállítás zárja, melyen az érdeklődők nem csak a képekkel, de magukkal az alkotókkal is megismerkedhetnek. Mindez tovább erősíti a hazai művészek jobb megismerését, valamint munkájuk elismerését.

Korábbi művészeink mondták

Jelentkezés – Alkotóműhely 2021

Művészeti Mentor

Batykó Róbert
 • Helyszín: Szólád
 • Időpont: 2021. augusztus 8-15. (8 nap)
 • Tematika: Festészet a technológia és az információ korában: Hogyan viszonyulhat a festészet, mint alapvetően analóg műfaj a 21. század kihívásaihoz? A ma élő művészek számára az inspiráció sok esetben a virtuális térből érkezik és gyakran lelhetőek fel popkultúrális utalások a képi motívumok között. Hogyan fordíthatók le ezek az anyagtalan, vagy rendkívül sík felületeken jelentkező látványok a festészet nyelvére? Hogyan gondolhatjuk újra a rajzolás, a formaképzés, a felületképzés vagy a színkeverés metodikáit?Az Alkotóműhelyen ezekre a kérdésekre keressük a választ egyfelől gyakorlati úton, másfelől hazai és nemzetközi kortárs festészeti példák bemutatásával.
 • Részt vehetnek: A pályázatra jelentkezhetnek Magyarországon élő, olyan művészek, akik már önálló művészeti tevékenységgel rendelkeznek és a 18. életévet betöltötték.
 • Jelentkezési határidő: 2021. június 11. (péntek)
 • Visszajelzés a pályázat sikerességéről: 2021. június 25. (péntek)

KORONAVÍRUS MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK – ÓVJUK EGYMÁST!

 • Az Alkotóműhely során mindenben betartjuk a magyar kormány által kiadott koronavírusra vonatkozó hatályos szabályozást.
 • Kérjük az jelentkező művészeket, hogy az önéletrajzukban tüntessék fel, hogy rendelkeznek-e, vagy az Alkotóműhely megkezdéséig rendelkezni fognak-e védettségi igazolvánnyal. Ezt a kiválasztásnál a hatályos szabályozás szerint vesszük figyelembe.
 • Az Alkotóműhelyre nem jöhetnek olyan művészek, akik a megérkezés pillanatában magas hőemelkedéssel vagy lázzal, illetve egyéb a koronavírusra utaló tünetekkel rendelkezek. A jelentkezettek vállalják, hogy megérkezéskor a testhőmérsékletüket ellenőrizhetik a Szervezők.
 • Az Alkotóműhelyre érkező művészek számára ingyenesen biztosítunk arcmaszkot, és kézfertőtlenítő gélt.
 • Fokozottan figyelünk a kiemelten magas higiéniás körülmények biztosítására.

AZ ALAPÍTVÁNY BIZTOSÍTJA: 

 • Szállást az alkotóműhely teljes idejére
 • Az alkotóműhely ideje alatt napi kétszeri étkezést (ebéd, vacsora)
 • Teljes körű anyagköltséget (vászon, keret, festék) a pályázó által benyújtott és elfogadott pályázati terv alapján. A nyertes pályázókkal külön egyeztetve pontosan felmérjük egyéni anyagigényüket.
 • Szórakoztató és szakmai programokon való részvételt (borkóstolás, szakmai programok, Balaton látogatás)

A RÉSZTVEVŐKTŐL VÁRJUK:

 • Felkészültség és elhivatottság a művész részéről, aki kellő tapasztalattal rendelkezik előre átgondolt terveiket megvalósításához a művésztelep ideje alatt.
 • Alkotónként egy – vagy kettő (mérettől és az elkészült művek darab számától függően) a művésztelep során készült, a szervezők által választott munkát fel kell ajánlani a szervezőknek. A kiválasztott alkotások a 2018-ban megalakult, Szóládi Művészeti Park és Kortárs Gyűjtemény részét alkotják.

PÁLYÁZAT FELTÉTELE:

 1. Alkotó rövid önéletrajza, elérhetőségekkel és a korábbi kiállításaik listájával
 2. Digitális portfólió, amely legalább 5-15 jó minőségű fotókból álló munkát tartalmaz
 3. A megadott témához, kapcsolódó látványterv, munka vázlat, rajz, tervezett alkotások száma és mérete
 4. Az alkotóműhelyen elkészítendő alkotások terveihez néhány mondatos rövid leírás (nem várunk végleges tervet, inkább inspirációt, kutatási irányt)
 5. Jelentkezési feltételek elfogadása

A pályázók közül a nyerteseket egy független, művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választja ki.

Az értékelési szempontok: a pályázó által benyújtott művek, és tervek minősége, a pályázó szakmai előélete.

  Amennyiben valamilyen problémába ütközöl a jelentkezési űrlap kitöltése során, jelentkezésedet elküldheted a jelentkezes2021@kortarsalkotomuhely.hu e-mail címre.