Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.

A Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhelyről

A Dél-Balatoni Kortárs Alkotóműhely az Alapítványunk fő programja, melyet első alkalommal 2018-ban szerveztünk meg. Célunk, hogy az Alkotóműhely magas színvonalú szakmai közeget, valamint zavartalan és nyugodt körülményeket biztosítson a jelentkező művészeknek ötleteik megvalósításához. Az elmúlt évek során közel ötven tehetséges művész alkotott nálunk. Minden évben sokszoros túljelentkezés nehezíti meg a független szakmai zsűri feladatát a jelentkezett művészek kiválasztásában.

 

Az Alkotóműhely munkáját és a művészek alkotó tevékenységét egy már elismert, sikeres kortárs művészeti mentor segíti. A művészeti mentor segítő és támogató, a művészek saját ötleteinek megvalósításában segít – amennyiben a művész szeretne élni a lehetőséggel.

A művészek sok esetben az Alkotóműhelyen találkoznak egymással először személyesen. Az Alkotóműhely ideje alatt az alkotás mellett szakmai, valamint közösségi programokat is szervezünk, melyekre az egyes témakörök elismert szakértőit hívjuk el előadónak. Mindemellett közös beszélgetések, tábortűz, akár közös bográcsozás segíti a kikapcsolódást.

 

Az Alkotóműhely kialakításában fontosnak tartjuk a magas minőséget, mind a szervezés, mind a megvalósítás és az edukáció területén. Szeretnénk elérni, hogy művészeink amelett, hogy jól érzik magukat és teret engedhetnek kreativitásuknak, lehetőségük legyen megismerni  hasonló művésztársakat , vagy akár üzleti kapcsolatokat is kialakíthassanak, amely hozzásegítheti őket egy  jövőbeni együttműködéshez a partnereinkkel, támogatóinkkal. 

2018 óta

megrendeztünk

4

alkotóműhelyt

több mint

150

jelentkező

alkotott

50

művész

Szólád, egy tökéletes hely az alkotáshoz

Az Alkotóműhely helyszíne Szólád, egy kicsivel több mint 500 lakosú település, öt kilométerre a Balaton déli partjától. Ez az idilli környezet tökéletes közeget teremt a szabad alkotáshoz.

Művészeti Mentor 2022

Fotó: Bíró Dávid

Keresztesi Botond, festőművész

Keresztesi Botond napjaink művész generációjának egyik hazánkon kívül is elismert tehetsége. 1987-ben született Marosvásárhelyen, Romániában. 2012-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. 2010 óta tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek (FKSE), illetve a Csakoda Group-nak. 2016-2018 között Derkovits Ösztöndíjat kapott. Budapesten él és alkot, munkái a világ számos pontján kiállítva jelentős nemzetközi figyelemre tettek szert.

Tematika:
Bábu vagy!
(Pinocchio-tól Amazon Alexáig)
A téma központi eleme, az antropomorfizált bábu, vagy az 1921-es R.U.R. című drámájában Karel Capek robotnak keresztelt figurája áll. Az őskortól elkezdve a faragott istenségek, bábuk, totemek végigkísérték a művészet történetét. A korai avantgárd, a dada vagy a szürrealizmus kedvelt motívuma, de a bauhaus művészeinek is központi motívuma. A fő kérdés tehát mi történt tulajdonképpen ezzel a kezdetben Istent, később annak képmását ábrázoló faragott bálvánnyal, maszkkal az évszázadok során, majd a huszadik században megteremtődik a robot, mely kezdetben az ember szolgája, majd fokozatosan mindennapi életünk része, majd jelen életünkben testetlen lélek, algoritmus formájában beszélgetünk vele egy headset-en keresztül. Mi a célja tulajdonképpen ennek a megszemélyesítésnek, vagy éppen személytelenítésnek, és tulajdonképpen ki vagy mi Isten avatára.

Programok

Az Alkotóműhely során a művészek számára számos programot igyekszünk biztosítani: Mentor támogatás az Alkotóműhely ideje alatt, szakmai beszélgetések és előadások a művészekkel, szórakoztató programok, közös tábortűz és bográcsozás, nyílt műhelymunka, közös kiállítás.

Mentor program

A tábor során biztosítjuk a művészeknek a magas szintű szakmai vezetői támogatást elismert, már sikeres hazai kortárs művész(ek) bevonásával. Az alkotóműhely során biztosítjuk a művészeknek a magas szintű szakmai mentori támogatást, azzal, hogy egy már elismert, sikeres hazai kortárs Művészeti Mentort is felkérünk. Az elmúlt két évben Kondor Attila és Batykó Róbert volt a Művészeti Mentor. A Művészeti Mentor segít a művészek szakmai és karrierrel kapcsolatos kérdéseire válaszolni, és számos tanáccsal járulhatnak hozzá a művészek további sikereihez.

Közös programok

A közös programokon való részvétel minden művész számára opcionális. Az elmúlt évek során számos barátság és hosszú távú szakmai kapcsolat alakult ki a tábortűz körül, bográcsozás, vagy egymás szakmai munkásságának a megismerése közben.

Kiállítás

Az alkotómunkát közös csoportos kiállítás zárja, melyen az érdeklődők nem csak a képekkel, de magukkal az alkotókkal is megismerkedhetnek. Mindez tovább erősíti a hazai művészek jobb megismerését, valamint munkájuk elismerését.

Korábbi művészeink mondták

Jelentkezés – Alkotóműhely 2022

Művészeti Mentor

Keresztesi Botond
Fotó: Bíró Dávid
 • Helyszín: Szólád
 • Időpont: 2022. augusztus 1-14. (14 nap)
 • Tematika: Bábu vagy! (Pinocchio-tól Amazon Alexáig) A téma központi eleme, az antropomorfizált bábu, vagy az 1921-es R.U.R. című drámájában Karel Capek robotnak keresztelt figurája áll. Az őskortól elkezdve a faragott istenségek, bábuk, totemek végigkísérték a művészet történetét. A korai avantgárd, a dada vagy a szürrealizmus kedvelt motívuma, de a bauhaus művészeinek is központi motívuma. A fő kérdés tehát mi történt tulajdonképpen ezzel a kezdetben Istent, később annak képmását ábrázoló faragott bálvánnyal, maszkkal az évszázadok során, majd a huszadik században megteremtődik a robot, mely kezdetben az ember szolgája, majd fokozatosan mindennapi életünk része, majd jelen életünkben testetlen lélek, algoritmus formájában beszélgetünk vele egy headset-en keresztül. Mi a célja tulajdonképpen ennek a megszemélyesítésnek, vagy éppen személytelenítésnek, és tulajdonképpen ki vagy mi Isten avatára.
 • Részt vehetnek: A pályázatra jelentkezhetnek magyarországi, vagy akár külföldi állampolgársággal rendelkező művészek is. A pályázó művészeknek rendelkezniük kell önálló művészeti tevékenységgel, valamint feltétel, hogy a 18. életévüket már betöltötték.
 • Jelentkezési határidő: 2022. június 10. (péntek)
 • Visszajelzés a pályázat sikerességéről: 2022. június 24. (péntek)

PÁLYÁZAT FELTÉTELE:

 1. Alkotó rövid önéletrajza, elérhetőségekkel és a korábbi kiállításaik listájával
 2. Digitális portfólió, amely legalább 5-15 jó minőségű fotókból álló munkát tartalmaz
 3. A megadott témához, kapcsolódó látványterv, munka vázlat, rajz, tervezett alkotások száma és mérete
 4. Az alkotóműhelyen elkészítendő alkotások terveihez néhány mondatos rövid leírás (nem várunk végleges tervet, inkább inspirációt, kutatási irányt)
 5. Jelentkezési feltételek elfogadása
 6. A pályázók kiválasztása során 2022-ben a nemzetközi alkotók részéről a Visegrádi országokból jelentkező művészek előnyt élveznek. A külföldi művészek létszáma maximálisan 5 fő lehet, a teljes 15 fős létszám keretből. A hazai művészek számára 10 fős maximális létszámkeret van biztosítva 2022-ben is.

A pályázók közül a nyerteseket egy független, művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választja ki.

AZ ALAPÍTVÁNY BIZTOSÍTJA: 

 • Szállást az alkotóműhely teljes idejére
 • Az alkotóműhely ideje alatt napi kétszeri étkezést (ebéd, vacsora)
 • Teljes körű anyagköltséget (vászon, keret, festék) a pályázó által benyújtott és elfogadott pályázati terv alapján. A nyertes pályázókkal külön egyeztetve pontosan felmérjük egyéni anyagigényüket.
 • Szórakoztató és szakmai programokon való részvételt (borkóstolás, szakmai programok, Balaton látogatás)

A RÉSZTVEVŐKTŐL VÁRJUK:

 • Felkészültség és elhivatottság a művész részéről, aki kellő tapasztalattal rendelkezik előre átgondolt terveiket megvalósításához a művésztelep ideje alatt.
 • Alkotónként egy – vagy kettő (mérettől és az elkészült művek darab számától függően) a művésztelep során készült, a szervezők által választott munkát fel kell ajánlani a szervezőknek. A kiválasztott alkotások a 2018-ban megalakult, Szóládi Művészeti Park és Kortárs Gyűjtemény részét alkotják.

A BEADOTT PÁLYÁZATI MUNKÁRA VONATKOZÓ JAVASLAT:

 • Javasolt darabszám: minimum 3 darab, maximum 5 darab alkotás
 • Javasolt méret: minimum 50×50 cm vagy egyéb változatai, de jellemzően 100×100 cm-es vagy valamivel akár nagyobb munkák javasoltak

Az értékelési szempontok: a pályázó által benyújtott művek, és tervek minősége, a pályázó szakmai előélete.

KORONAVÍRUS MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉSEK – ÓVJUK EGYMÁST!

 • Az Alkotóműhely során mindenben betartjuk a magyar kormány által kiadott koronavírusra vonatkozó hatályos szabályozást.
 • Kérjük az jelentkező művészeket, hogy az önéletrajzukban tüntessék fel, hogy rendelkeznek-e, vagy az Alkotóműhely megkezdéséig rendelkezni fognak-e védettségi igazolvánnyal. Ezt a kiválasztásnál a hatályos szabályozás szerint vesszük figyelembe.
 • Az Alkotóműhelyre nem jöhetnek olyan művészek, akik a megérkezés pillanatában magas hőemelkedéssel vagy lázzal, illetve egyéb a koronavírusra utaló tünetekkel rendelkezek. A jelentkezettek vállalják, hogy megérkezéskor a testhőmérsékletüket ellenőrizhetik a Szervezők.
 • Az Alkotóműhelyre érkező művészek számára ingyenesen biztosítunk arcmaszkot, és kézfertőtlenítő gélt.
 • Fokozottan figyelünk a kiemelten magas higiéniás körülmények biztosítására.

  Amennyiben valamilyen problémába ütközöl a jelentkezési űrlap kitöltése során, jelentkezésedet elküldheted a jelentkezes2022@kortarsalkotomuhely.hu e-mail címre.